Barcelona instal·larà obstacles a vies concorregudes

7
Actualitzat 23/08/2017 13:06:08 CET

BARCELONA, 23 Ag. (EUROPA PRESS) –

L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Govern espanyol han acordat crear un grup d’experts perquè estudiïn incrementar l’ús d’obstacles mòbils en llocs amb gran concentració de persones i mesures permanents en alguns –com peatonalitzar carrers i col·locar obstacles fixos–, per evitar nous atemptats com l’atropellament massiu d’aquest dijous.

Ho han anunciat en roda de premsa després d’una reunió extraordinària de la Junta Local de Seguretat, presidida per l’alcaldessa, Ada Colau, i a la qual han assistit el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i el conseller d’Interior de la Generalitat, Joaquim Forn.

També es treballarà per incrementar la presència policial, millorar la qualitat i la definició de les càmeres de videovigilancia, crear un grup específic per analitzar riscos, impulsar una nova sala conjunta de prevenció i gestió d’emergències –a l’antic Palau d’Esports, on ja s’estava treballant– i reforçar la formació en detecció de radicalismes i gestió d’emergències.

Forn ha detallat que la col·locació de pilones l’estudiarà un subgrup estable de la Junta Local de Seguretat, amb experts de les tres administracions.

Ha dit que amb “aquest tipus d’atemptat, la barrera no hagués impedit res, tal com estava concebut”, i ha recordat que podrien haver atemptat en moltes altres vies o també a la festa major del districte de Gràcia, que s’estava celebrant.

Forn assegura que en cap moment hi ha hagut discrepàncies sobre això perquè s’han tingut en compte opinions d’experts en seguretat –“no és una opinió política, és una opinió d’experts”–, i ha avisat que seria un error col·locar pilones simplement per fer-ho i sense que siguin garantia de seguretat.

Seguint l’opinió dels qui demanen col·locar barreres, el centre de la ciutat i altres zones quedarien “blindats”, per la qual cosa Forn ha insistit que els experts hauran d’estudiar les possibilitats, entre les quals ha destacat l’opció dels obstacles mòbils i la del reforç policial, i Colau ha assenyalat que també es pot optar per la peatonalització i la instal·lació d’escales.

Preguntat per la seguretat a l’entorn de la Sagrada Família, el conseller ha explicat que es reuniran amb representants del temple per abordar-ho, i ha dit que s’està treballant en l’assumpte: “Ja hi ha mesures en aquest sentit. Veurem de quina manera s’intensifiquen”.

RECOMANACIÓ PER A NADAL

Millo ha recordat que la recomanació de col·locar pilones es va fer específicament per a l’època nadalenca en grans esdeveniments, i ha garantit que, des del primer moment, hi ha hagut una “col·laboració permanent, constant i fluïda” entre les administracions en l’àmbit polític i entre els cossos de seguretat en l’àmbit tècnic.

Sobre l’acusació de l’alcalde d’Alcorcón (Madrid), el popular David Pérez García, a Colau d’haver aplanat el camí als terroristes per no haver col·locat pilones, Millo ha dit a preguntes dels mitjans que van ser unes declaracions del tot desafortunades: “No crec que que ningú hagi aplanat el camí a ningú que vulgui fer mal”.

En la reunió, que s’ha allargat unes dues hores, han assistit el secretari d’Interior de la Generalitat, Cèsar Puig, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero; el director de la Policia, Pere Soler, i el Protecció Civil, Joan Delort.

Han participat també representants també de la Guàrdia Urbana, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Servei d’Extinció i Prevenció d’Incendis i Salvament (Speis), Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (Cuesb) i Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).