Inicio Actualidad Carles Puigdemont replica Mariano Rajoy: “L’estafa seria impedir la celebració del referèndum”

Carles Puigdemont replica Mariano Rajoy: “L’estafa seria impedir la celebració del referèndum”

Actualitzat 04/09/2017 17:17:00 CET

Avisa que prohibir les urnes l’1-O seria “un cop d’estat”

BARCELONA, 4 Set. (EUROPA PRESS) –

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha replicat aquest dilluns al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que la celebració d’un referèndum mai pot ser qualificat com a estafa, i li ha advertit que prohibir les urnes seria “un cop d’estat”.

Ho ha dit des de la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, on ha comparegut al costat del premi Nobel de la Pau Ahmed Galai, que ha llegit un manifest de suport al referèndum i al “dret a votar” de tots els catalans sobre el futur polític de Catalunya.

“Un referèndum mai pot ser qualificat d’estafa. L’estafa seria impedir la seva celebració. Amb les urnes mai es fa un cop d’estat. Un cop d’estat seria prohibir les urnes”, ha conclòs el president català en rèplica a unes declaracions de Rajoy d’aquest dilluns.

Rajoy, en una intervenció davant la Junta Directiva Nacional del PP, ha assegurat que preservarà l’unitat d’Espanya davant el repte que planteja el soberanisme català, i ha advertit que no consentirà “l’estafa” que pretén el Govern de Puigdemont.

Davant les crítiques del president del Govern espanyol, Puigdemont ha defensat que un referèndum és “sinònim de democràcia a tot el món”, i ha insistit que el que la Generalitat pensa organitzar l’1 d’octubre tindrà totes les garanties i serà homologable.

“Qualsevol intent d’impedir-ho per la via judicial o políticament està destinat al fracàs perquè la democràcia és imparable”, ha resolt el president català, que ha insistit que la votació es convocarà i que el seu resultat serà vinculant.

Ha defensat que Catalunya ha tingut una històrica trajectòria democràtica i pacífica en les seves reivindicacions, com al seu parer ho demostra la declaració institucional d’aquest dilluns de Galai, i ha assegurat que aquesta trajectòria s’ha vist en el passat, i també es veurà “en el present i en el futur”.

“EXEMPLE DE CONVIVÈNCIA”

També reivindica que Catalunya ha estat “un exemple de convivència que ha superat totes les dificultats” en aquest sentit, incloses les tristament més recents, ha afegit en al·lusió als atemptats d’agost a Barcelona i Cambrils (Tarragona).

“En democràcia els problemes es resolen votant en unes eleccions o en referèndums. El vot de la gent és la millor eina que té un país per expressar la seva opinió”, ha conclòs.

Puigdemont ha assegurat que el referèndum no pressuposa la independència de Catalunya, ja que, en funció del seu resultat, servirà “per canviar les coses o per deixar-les com estan”, segons si guanya el ‘sí’ a la independència o guanya el ‘no’.