Corea del Nord assegura que ha provat amb “perfecte èxit” una bomba d’hidrogen

28
Actualitzat 03/09/2017 9:08:14 CET

SEÜL, 3 (Reuters/EP) 

El règim de Corea del Nord ha assegurat que ha provat amb “perfecte èxit” aquest diumenge una potent bomba d’hidrogen que podria ser incorporada a un míssil balístic internacional, un pas més en l’escalada del seu programa nuclear.

La cadena de televisió estatal nord-coreana ha assegurat que l’assaig de la bomba, ordenat pel líder del país, Kim Jong Un, ha estat “un perfecte èxit” i representa un pas “significatiu” en el desenvolupament del programa d’armes nuclears del país.

L’anunci del règim de Pyongyang arriba hores després que es registrés un potent terratrèmol causat per l’home prop d’una base d’assajos nuclears a Corea del Nord.

Corea del Sud i el Japó han denunciat que el sisme és conseqüència d’un nou assaig nuclear, que seria el sisè i el més potent registrat fins avui.

Els terratrèmols provocats pels assajos nuclears de Corea del Nord han anat augmentant gradualment de magnitud des del primer que va realitzar en 2006, la qual cosa posa de manifest que el règim que lidera Kim Jong Un està augmentant la capacitat destructiva del seu arsenal nuclear.

Després del cinquè assaig nuclear realitzat al setembre de 2016, el Centre Geològic dels Estats Units va detectar un terratrèmol de magnitud 5,3 en l’escala de Richter.

Hores abans de l’assaig nuclear, l’agència de notícies oficial nord-coreana KCNA ha difós imatges en les quals apareix Kim Jong Un inspeccionant un artefacte de color platejat i amb una forma similar a la d’un rellotge de sorra durant una visita a un centre de desenvolupament d’armament nuclear, en la qual ha estat acompanyat per diversos experts.

KCNA ha assenyalat que Kim “ha observat” una bomba d’hidrògen amb capacitat de ser carregada en els “nous míssils balístics intercontinentals” i dissenyada per a missions de desenvolupament d’armes nuclears.

La forma de l’artefacte és diferent a la del dispositiu més rodó mostrat per Corea del Nord al març de 2016 i sembla apuntar al fet que es tractaria d’un arma termonuclear de dues fases, una bomba d’hidrogen, ha explicat Lee Choon Geun, investigador de l’Institut de Política Tecnològica i Científica de Corea del Sud.

L’agència KCNA ha assegurat que el règim nord-coreà ha tingut èxit en el desenvolupament d’una bomba d’hidrogen més avançada. “Tots els components de la bomba d’hidrogen són nacionals i tots els processos s’han realitzat d’acord amb la base Juche, per la qual cosa el país podria produir tantes potents armes nuclears com desitgi”, ha afirmat el líder nord-coreà, Kim Jong Un, segons KCNA.

Juche és la ideologia de base del règim de Corea del Nord, una mescla de marxisme amb un nacionalisme extrem ideada per Kim Il Sung, el primer líder nord-coreà i avi de l’actual mandatari.

Una bomba d’hidrogen pot tenir una potència explosiva de milers de kilotones, amb molta més capacitat destructiva que els entre deu i quinze kilotones que hauria tingut l’últim assaig nuclear realitzat pel règim de Pyongyang al setembre de 2016.

Les tensions en la península de Corea han estat a l’alçada des d’agost, quan Corea del Nord va amenaçar amb llançar míssils contra l’illa nord-americana de Guam, situada en l’oceà Pacífic, després que el president dels Estats Units, Donald Trump, digués que Corea del Nord seria atacada amb foc i fúria” si amenaçava el seu país.