El Consell de Seguretat de l’ONU aprova per unanimitat un nou paquet de sancions contra Corea del Nord

16

Publicat 12/09/2017 8:50:47CET

MADRID, 12 Set. (EUROPA PRESS) –

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha aprovat aquest dilluns per unanimitat imposar a Corea del Nord el paquet de sancions més dur contra el país fins avui, segons ha confirmat la delegació diplomàtica francesa.

La votació s’ha saldat amb 15 vots a favor i cap en contra i suposa una limitació de les importacions de petroli per part de Corea del Nord, la prohibició de l’exportació de tèxtils i la contractació de treballadors nord-coreans a l’estranger.

La resolució és la novena que aprova l’organisme internacional des del 2006 per imposar sancions a Corea del Nord pels seus programes nuclear i balístic. En aquest cas, els Estats Units ha rebaixat el to de l’esborrany per aconseguir el suport de la Xina i Rússia.

La resolució imposa una prohibició d’exportació de condensats i líquids de gas natural, un límit de dos milions de barrils l’any per a productes refinats de petroli i un límit a les exportacions de cru a Corea del Nord fins als nivells actuals.

Els tèxtils van ser la segona exportació més significativa de Corea del Nord darrere del carbó i d’altres minerals el 2016, per valor total de 752 milions de dòlars (uns 629 milions d’euros), segons dades de l’Agència de Promoció d’Inversions Comercials de Corea, recollits per l’agència britànica de notícies Reuters.

El portaveu de la missió francesa davant l’ONU, Aymeric Chuzeville, ha destacat en el seu compte a la xarxa social Twitter que la resolució “ha estat adoptada una setmana després de l’últim assaig nuclear de Corea del Nord”, i ha afegit que “és un temps rècord per al Consell de Seguretat de l’ONU per a una resolució tan ferma”.

Dilluns passat, el Govern de Corea del Nord va advertir els Estats Units que patiria “el major dels patiments” si seguia pressionant davant les Nacions Unides per aprovar noves sancions contra Pyongyang.

El Ministeri d’Exteriors nord-coreà va recalcar que els Estats Units pagarà “el preu” en cas que segueixi endavant i es voti en el Consell de Seguretat de l’ONU el seu esborrany de resolució, que contempla sancions més dures contra el país, segons va informar l’agència estatal nord-coreana de notícies, KCNA.

Corea del Nord ha dut a terme en els darrers anys nombroses proves nuclears i balístiques –l’última d’elles un assaig nuclear el 3 de setembre– que s’han traduït en un enduriment del règim de sancions internacionals, la qual cosa no ha servit per dissuadir Kim Jong-un.

Les autoritats nord-coreanes justifiquen la seva escalada nuclear i militar per la necessitat de defensar-se del que considera moviments provocadors de Corea del Sud i els Estats Units.

Les dues Corees segueixen tècnicament en guerra perquè només van signar un armistici per cessar indefinidament les hostilitats després d’enfrontar-se entre el 1950 i el 1953.