El Govern, Forcadell i Colau envien una carta a Rajoy i al Rei per pactar el referèndum

14

Publicat 15/09/2017 9:50:31CET

Demanen “diàleg obert i sense condicions” per acordar-ne la celebració

BARCELONA, 15 Set. (EUROPA PRESS) –

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han remès una carta al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, amb còpia al rei Felip VI, en la qual demanen “diàleg obert i sense condicions” per acordar la celebració del referèndum.

La carta, consultada per Europa Press, critica l'”ofensiva de repressió sense precedents” engegada pel Govern espanyol i insisteix en l’ampli suport de la societat catalana a la celebració de la consulta.

També recorda la suspensió d’articles de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional (TC) i reitera que “escoltar la veu de la ciutadania no és un problema i encara menys un delicte” en democràcia.

Així, proposa resoldre el conflicte obert mitjançant la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació que lamenten que no compti amb el suport del Govern central, cosa que seria “desitjable i s’ha demanat reiteradament per una àmplia representació de parlamentaris i la societat catalana” tal com s’ha expressat en les eleccions al Parlament i en les manifestacions de la Diada.

Apunta que per a tal finalitat es va establir el Pacte Nacional pel Referèndum, els responsables del qual estan sent interrogats per la Justícia “com si es tractés d’una activitat il·lícita” malgrat que el Pacte mai no va ser invalidat pel TC.

RUPTURA DEL PACTE CONSTITUCIONAL

Els signants de la carta consideren que la sentència del TC contra l’Estatut va suposar “la ruptura del pacte constitucional del 1978” i argumenten que posteriorment el Govern va proposar un pacte fiscal i una consulta no vinculant i que van rebre una resposta negativa.

L’enviament de la carta coincideix amb la visita de Rajoy a Catalunya, que presidirà aquest divendres la Junta Directiva Regional del PP català i en la qual previsiblement traslladarà un missatge de suport als membres del partit l’endemà de l’inici de la campanya pel ‘sí’ en el referèndum de l’1 d’octubre.

Els signants de la carta han justificat l’enviament al Rei perquè “entengui que no dialogar és incompatible amb la resolució dels problemes”.

“La nostra disposició al diàleg ha estat, és i serà permanent”, conclou la carta.