El PdeCAT diu que després de l’1-O hi haurà un procés constituent de 6 mesos i no una declaració d’independència

28

Publicat 27/09/2017 10:00:07CET

Rebutja que es pugui produir “un escenari alternatiu” al referèndum

BILBAO, 27 Set. (EUROPA PRESS) –

El diputat al Congrés i coordinador dels parlamentaris del PDeCAT, Jordi Xuclà, ha descartat que, si diumenge vinent guanya el ‘sí’ en el referèndum independentista de Catalunya, pugui produir-se una declaració unilateral d’independència, i ha explicat que el que hi haurà serà “un procés constituent” de la República catalana que es perllongarà, com a màxim, durant un termini de sis mesos.

En una entrevista concedida a Onda Vasca, recollida per Europa Press, Xuclà ha manifestat que, a partir de l’1 d’octubre, cal “aplicar de manera irreversible” el resultat del referèndum, i, en cas que hi hagi un ‘no’, hi haurà eleccions autonòmiques.

Si guanya el ‘sí’ a la independència, amb més del 50% dels vots, ha afirmat que el Parlament de Catalunya “ha de ser lleial” i anar a un procés constituent de la República catalana en un termini màxim de sis mesos. En aquest sentit, ha apuntat que no hi haurà una declaració unilateral immediatament després de la consulta, sinó que el que “cal fer és aplicar els resultats”.

“La declaració unilateral estava contemplada en el programa de Junts pel Sí l’any 2015, quan no havíem incorporat l’opció de celebrar un referèndum”, ha explicat.

POLICIA DEMOCRÀTICA

Jordi Xuclà ha assegurat que “hi ha una gran determinació per part de molts ciutadans de Catalunya perquè es pugui votar i el dispositiu està perfectament organitzat per part del Govern de la Generalitat”. En aquest sentit, ha assenyalat que no s’han complert “els pronòstics apocalíptics” que el ‘procés’ “cauria”. “No es poden posar portes al camp”, ha afegit.

Al seu parer, l’Executiu del PP ha triat només la via policial per mirar de “fer això impossible”, però “és una via equivocada”. A més, ha assenyalat que “‘a por ellos’ no pot ser mai la solució democràtica a la qüestió plantejada”.

Sobre el fet que als Mossos d’Esquadra se’ls hagi ordenat impedir el referèndum, el diputat del PdeCAT creu que la Policia actuarà “amb proporcionalitat”. Per això, considera que, “si la mobilització és molt important i molt pacífica, també haurà d’actuar d’acord amb els principis d’una Policia democràtica”. “Hi ha un principi de proporció en el compliment de les ordres, però també de prendre en consideració què té davant”, ha indicat.

En tot cas, ha descartat que pugui haver-hi “un escenari alternatiu” al referèndum de l’1 d’octubre. “Hem de concentrar les energies diumenge vinent i, a partir d’aquí, veurem com es desenvolupa diumenge”, ha indicat.