Fiscalia ordena investigar i, en cas que no col·laborin, detenir els alcaldes del referèndum

25

Actualitzat 13/09/2017 13:21:59 CET

MADRID, 13 Set. (EUROPA PRESS) –

La Fiscalia General de l’Estat ha demanat als fiscals en cap de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona que obrin diligències respecte a una llista d’alcaldes catalans dels quals s’ha tingut coneixement que estarien col·laborant en la preparació del referèndum d’autodeterminació del proper 1 d’octubre.

En el cas que no compareguin quan siguin citats pels fiscals, s’ordena als Mossos que duguin a terme la seva detenció, segons l’ofici dictat pel fiscal general José Manuel Maza, que assenyala que les diligències han de començar pels municipis implicats amb major població.

L’ofici de cinc pàgines signat aquest dimecres per Maza es refereix concretament a la relació de municipis que va aparèixer publicada a la web de l’Associació de Municipis per la Independència i al fet que, paral·lelament, el Govern continuï amb els preparatius del “referèndum il·legal”.

En aquest punt cita la carta signada pel president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, “querellats per aquests fets en un altre procediment davant el Tribunal de Justícia de Catalunya”.

DECLARARAN COM A INVESTIGATS

Maza ordena als fiscals territorials incoar diligències d’investigació en relació amb cadascun dels ajuntaments que apareixen en dita llistada i que se citi l’alcalde per mitjà de la Policia Judicial “perquè en relació amb els presumptes actes de cooperació en l’organització del referèndum il·legal declari en qualitat d’investigat i assistit de lletrat”.

En el cas que l’alcalde citat no comparegui, l’ordre assenyala que els fiscals hauran de “acordar la seva detenció i presentació en Fiscalia, oficiant els Mossos com a Policia Judicial perquè la portin a efecte en el termini més breu possible”.

Per a Maza, la notorietat de la prohibició “dels actes d’organització de l’il·legal referèndum d’autodeterminació” fa que qualsevol conducta de les autoritats, funcionaris públics o de particulars de connivència amb els anteriors dirigida a tal fi sigui indiciàriament constitutiva de “almenys” els delictes de desobediència i prevaricació “quan suposaria l’adopció de resolucions obertament contràries a l’ordenament jurídic”, tots dos penats amb multa i inhabilitació especial, i també del de malversació de fons públics.

Aquest últim, segons adverteix Maza en el seu escrit està penat amb fins el 8 anys de presó i inhabilitació absoluta per fins a 20 anys “quan suposaria la disposició de fons públics per a la realització d’activitats delictives”.