La hisenda catalana completa el seu desplegament i Puigdemont avisa: “Estem preparats”

16
Actualitzat 04/09/2017 11:08:48 CET

L’ATC té capacitat per recaptar 42.000 milions en impostos, 15 vegades més que ara

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han presentat aquest dilluns el desplegament territorial i competencial de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), i han avisat: “Estem preparats”.

Ho han explicat aquest dilluns en roda de premsa acompanyats del secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, i el director de l’ATC, Eduard Vilà, en un acte que ha servit per donar el tret de sortida al funcionament de 19 noves oficines de l’ATC.

Puigdemont ha destacat que amb aquestes noves oficines es posen “les estructures necessàries perquè Catalunya estigui preparada per donar resposta a la voluntat que expressin els catalans en el referèndum de l’1 d’octubre”.

Junqueras ha detallat que l’ATC està preparada per recaptar 42.000 milions d’euros en impostos, 15 vegades més del previst per aquest any i 34 vegades més del que es va recaptar quan es va iniciar el desplegament de la nova xarxa d’oficines fa dos anys.

L’ATC preveu recaptar més, perquè fins ara solament gestiona impostos no periòdics ni massius –com el de donacions i successions–, però ara ja té capacitat d’ingressar tots els impostos, també els massius i periòdics, i Junqueras ha dit que en aquest nou capítol de competències no inclou ni la Seguretat Social ni les cotitzacions.

Junqueras ha detallat que el primer impost d’aquest segon tipus que ha començat a gestionar l’ATC és el que grava les begudes ensucrades: “I va tot bé, està sent un èxit colossal gràcies a l’esforç de molta gent en molt poc temps”.

L’ATC DESPRÉS DEL REFERÈNDUM

Preguntat per si l’ATC quedaria sobredimensionat si guanyés el ‘no’ l’1-O i quedés desactivada com a hisenda pròpia, Junqueras ha defensat que no: “En tot cas, llavors s’adaptarà als reptes del futur, sigui el que sigui”.

Si guanyés el ‘sí’, Junqueras ha dit que “segur que l’Estat contribuirà a respectar les reputacions creuades i a dialogar” amb la Generalitat per fer el traspàs de les competències tributàries de la millor manera possible.

Preguntat específicament per si l’ATC està preparada per a la gestió de l’IRPF i l’IVA, Junqueras ha respost que “l’objectiu és tenir la màxima capacitat possible”.

Ara com ara, el pla de desplegament preveu que l’ATC tramiti des d’octubre el pagament de l’IPRF, l’IVA i l’impost de societats d’unes 700 entitats públiques i dels ens locals que ho demanin –actualment ho han sol·licitat uns 120–.

TOTAL “SEGURETAT JURÍDICA”

Puigdemont ha defensat que l’ATC és una autèntica estructura d’Estat que dóna “absoluta seguretat jurídica” a ciutadans i organismes, i que desplegar les seves oficines ha estat una autèntica fita històrica.

“Molts auguraven que tot això acabaria en catàstrofe, i avui ja estem preparats per funcionar bé com un país”, i ha afegit que l’ATC garanteix proximitat i eficiència.

També ha destacat que gestionar els propis impostos permetrà combatre més el frau fiscal i així “generar més recursos per injectar polítiques públiques i afavorir una pressió fiscal adequada i justa”.

UNITAT CONTRA EL FRAU FISCAL

Precisament sobre el frau fiscal, Junqueras ha afegit que s’ultimen els detalls per crear una Unitat contra el frau fiscal d’abast internacional, homologable a “les més avançades del món”.

Per a aquesta unitat es trauran a concurs 24 noves places d’inspectors i 40 de gestors tributaris: “Tenint el control de tot el procés i seguint-ho de prop, tindrem una visió de 360 graus que ens permetrà detectar molt millor el frau”.

MÉS OFICINES, EMPLEATS I RECAPTACIÓ

Amb el desplegament de l’ATC s’ha passat de 4 oficines a 32 –les hi ha en totes les veguerias i a cada comarca de la regió metropolitana barcelonina–, i el capital humà passarà de 321 a 800 empleats fins a cap d’any: 220 procedeixen dels registres de la propietat –el 80% d’aquest col·lectiu ha estat recol·locat en l’ATC–.

La nova xarxa d’oficines podrà subhastar béns embargats i assumirà la recaptació executiva de 850.000 deutes: uns 70.000 de la Generalitat, uns 300.000 del Servei Català de Trànsit (SCT), uns 170.000 de les diputacions i uns 300.000 d’altres organismes.