La Sindicatura Electoral amplia el termini per constituir les taules després del veto de Correus

23

Publicat 17/09/2017 10:47:24CET

   També estipula la grandària de les paperetes del referèndum

   BARCELONA, 17 Set. (EUROPA PRESS) –

   La Sindicatura Electoral de Catalunya ha acordat ampliar el termini per constituir les taules electorals del referèndum de l’1 d’octubre després que el Tribunal Constitucional (TC) instés Correus a paralitzar qualsevol enviament relacionat amb la consulta, entre ells les targetes del cens i les comunicacions als membres de les taules.

   Segons l’acord de l’òrgan electoral, recollit per Europa Press, els membres de les taules electorals podran ser notificats fins a “el quart dia hàbil anterior a la celebració del referèndum”, és a dir, el dimarts 26 de setembre –els dissabtes no es consideren dies hàbils–.

   Qualsevol notificació rebuda a partir del 26 de setembre “no generarà l’obligació d’acceptar el càrrec” de membre de la taula electoral, afegeix l’acord.

   Segons la llei del referèndum i el calendari electoral fixat per la pròpia Sindicatura, estava previst enviar les notificacions als membres de les taules electorals entre el 8 i el 15 de setembre, un termini que ja ha expirat.

   El sorteig dels membres de les taules ja s’ha realitzat, però encara no s’ha pogut notificar per carta als 55.000 electors triats d’entre tot el cens perquè Correus té el deure de paralitzar qualsevol enviament relacionat amb l’1-O –si bé la normativa del referèndum no especifica que la notificació vagi a fer-se per correu postal–.

   En l’acord de la Sindicatura electoral per ajornar la notificació, destaca que es podran veure alterats els terminis inicialment establerts també en la resta de processos de preparació de l’1-O a causa de “les interrupcions de l’accés als canals oficials com a conseqüència d’actuacions alienes a l’administració electoral”, com és el cas de Correus.

   Els cinc membres de la Junta Electoral catalana destaquen que “el context en el qual es desenvolupa aquest procés dificulta que les persones i organitzacions puguin conèixer la informació electoral i les actuacions de l’administració electoral, en perjudici de l’efectivitat dels drets electorals” que els corresponen, i per això decideixen ampliar els terminis.

MESURES DE LA PAPERETA

   La Sindicatura Electoral també ha emès un altre acord en el qual estipula les mesures que hauran de tenir les paperetes electorals, que seran de 105×148,5 mil·límetres.

   La normativa aprovada pel Govern estipulava que els sobres havien de ser de 111×156 mil·límetres, però no especificava la grandària de les paperetes.

   En el mateix acord, la Sindicatura assenyala que emetrà, “si és necessari, els criteris interpretatius que siguin necessaris per garantir l’exercici efectiu dels drets electorals en relació amb la documentació i els mitjans electorals”.

   La Sindicatura Electoral és un òrgan que ha estat suspès pel TC, si bé segueix reunint-se i emetent acords per garantir la celebració del referèndum.