L’Estat demana a Puigdemont que convoqui eleccions si vol consultar els ciutadans

12

Publicat 12/09/2017 12:27:44CET

Rebutja les “coaccions” de la Generalitat contra els alcaldes que compleixen amb la llei

MADRID, 12 Set. (EUROPA PRESS) –

El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha demanat aquest dimarts al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions autonòmiques per consultar els ciutadans en comptes d’impulsar un referèndum d’autodeterminació que és “il·legal”.

“Si el que vol Puigdemont és consultar, és molt senzill, que convoqui eleccions autonòmiques”, ha manifestat en una entrevista en Antena 3 recollida per Europa Press. El portaveu de l’Executiu ha apuntat que això sí “està en el seu poder i capacitat”, mentre que el dret d’autodeterminació “no està reconegut en cap text” i la Generalitat “no té competències” per convocar-ho.

Méndez de Vigo ha criticat els independentistes que assegurin que el dret a la secessió existeix, però “no diguin on”: “La secessió va ser un dret reconegut en els anys 60 per a situacions colonials. Espero que Puigdemont i Junqueras no diguin que Catalunya està una situació colonial”, ha ironitzat.

“NO ELS EMPARA NINGÚ”

Segons ha afirmat, el dret a una secessió unilateral no està contemplat en el dret internacional. En aquest sentit, ha explicat que “només en la Constitució d’Etiòpia està reconegut el dret de secessió”.

“No els empara ningú”, ha remarcat, recordant que el president del Parlamento Europeu, Antonio Tajani, ja ha dit que “qualsevol acció contra la Constitució d’un Estat és una acció contra el marc legal de la UE”.

El també ministre d’Educació ha reiterat que consulta prevista per a l’1 d’octubre és “il·legal” i ha insistit que des del Govern estatal actuaran “amb fermesa però amb proporcionalitat” per frenar el desafiament sobiranista. Així, ha asseverat que no se celebrarà cap referèndum amb garanties.

En aquest sentit, ha recalcat que el Govern espanyol ha llançat al Govern català “un missatge de diàleg sense data de caducitat” mentre que, al seu parer, als dirigents independentistes solament els interessa el referèndum. Méndez de Vigo ha dit que el Govern central “no pot donar satisfacció al referèndum” però ha insistit en la seva “voluntat de parlar”.

D’altra banda, ha criticat les “coaccions” que, segons la seva opinió, estan rebent els alcaldes catalans per facilitar la consulta de l’1 d’octubre. En aquest sentit, ha demanat respecte i ha apuntat que això no és “un bon factor per a la convivència”.