L’Estat veu “ridícul” que Puigdemont promogui un nou web per l’experiència policial contra el cibercrim

13

Publicat 14/09/2017 11:45:43CET

Santamaría diu que cap diàleg és possible si la Generalitat no fa “marxa enrere” i abandona la “dinàmica” actual

MADRID, 14 Set. (EUROPA PRESS) –

La vicepresidenta i ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dimecres que era “esperat” i “esperable” que el Govern obrís un nou web per promocionar el referèndum de l’1-O després del tancament ordenat pel jutge, però ha avisat que això és “pa d’un dia” i ha expressat la seva confiança en els experts en delictes informàtics. És més, ha qualificat de “ridícul” que l’Executiu català publicités després noves webs a través de Twitter.

Aquest dimecres, la Guàrdia Civil va clausurar la pàgina web referendum.cat per ordre del Jutjat número 13 de Barcelona, si bé poc després el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, publicava en el seu compte oficial de Twitter un enllaç alternatiu d’un web per promocionar el referèndum de l’1 d’octubre.

En una entrevista a Telecinco, recollida per Europa Press, Sáenz de Santamaría ha indicat que era “esperat i esperable que tinguessin preparades una, dues o tres pàgines”. No obstant això, ha recordat que les Forces de Seguretat de l’Estat tenen una “gran experiència en la lluita contra el cibercrim” i ha expressat la seva “absoluta confiança” en els experts en delictes informàtics.

EL WEB NO DURARÀ GAIRE

Per això, ha pronosticat que aquest nou web no durarà gaire temps. “Això indubtablement serà per a la Generalitat pa d’un dia, pa per avui i gana per demà”, ha avisat la ‘número dos’ de l’Executiu espanyol.

Dit això, ha qualificat de “ridícul” que, un cop que el jutge ordenés tancar aquest web de l’1-O, el mateix president de la Generalitat utilitzi el seu compte oficial de Twitter per enviar el nou enllaç, cosa que al seu judici, evidencia que han “perdut el respecte”. Segons ha recalcat, no poden convertir Catalunya en “una comunitat sense llei”.

SI HI HA CAMPANYA PER A L’1-O TINDRÀ LA “RESPOSTA DEGUDA”

Davant la campanya conjunta a favor del referèndum que els independentistes inicien aquest mateix divendres, Sáenz de Santamaría ha assenyalat que “tots” els alcaldes i responsables municipals “tenen ben clar que no es pot col·laborar ni es pot participar en aquest referèndum”.

En aquest sentit, ha recalcat que “qualsevol acte preparatori d’aquest referèndum tindrà una resposta” perquè “els locals ni poden cedir-se” i “no pot incloure’s publicitat electoral”. “Qualsevol particular i autoritat està subjecta a la llei, al que diu el Tribunal Constitucional i al que diuen els tribunals. Amb els seus temps, perquè la Justícia és així”, ha emfatitzat, per insistir que qualsevol actuació fora de la legalitat tindrà la “resposta deguda”.

Sáenz de Santamaría ha assenyalat que l’Estat de Dret “sempre té un pla, que és el compliment de la legalitat” i ha afegit que “qualsevol infracció” d’aquesta legalitat tindrà una resposta i reacció “mesurada i mesurada”. Al seu parer, si la Generalitat ha decidit “caure en la desobediència” i “cada dia demostra que són més llests” perquè se salten la llei, aquesta llei es “reposa” amb “tota la força de l’Estat de Dret, amb tota tranquil·litat i amb tota pau, però també amb tota fermesa”.

Després d’insistir que el referèndum “no se celebrarà” i que el Govern espanyol té “previstos tots els escenaris”, la vicepresidenta ha llançat un “missatge de tranquil·litat al conjunt dels ciutadans” perquè, segons ha dit, “no tenen perquè col·laborar i no han de col·laborar” en l’1-O. “Qui estigui amb la llei, amb la Constitució i amb els seus drets, pot tenir l’absoluta tranquil·litat que la Generalitat no pertorbarà aquests drets perquè aquí hi ha l’Estat per protegir-los”, ha postil·lat.

SENSE DIÀLEG AMB LA GENERALITAT

Sáenz de Santamaría ha admès que “en aquests moments” no hi ha diàleg amb el Govern i ha afegit que li hagués agradat asseure’s a una taula per analitzar les “necessitats” dels catalans. “Però ens van posar damunt la taula referèndum sí o sí i sobre això no podem parlar perquè no tenim capacitat i és una decisió dels espanyols”, ha manifestat.

La vicepresidenta ha assegurat que ara “cap diàleg és possible” mentre “no abandonin la dinàmica” indepedentista en la qual s’han col·locat. Al seu parer, si Puigdemont vol dialogar hauria de “fer marxa enrere” i “reposar” la situació al “minut zero”, abans que comencessin a cometre il·legalitats. Segons ha afegit, si ho fan sí que podrien confiar en la seva “voluntat de diàleg”, però mentre no ho facin, aquestes peticions d’asseure’s a parlar només serveixen per “blanquejar la seva radicalitat”.

Finalment, Sáenz de Santamaría ha afirmat que actuacions com les que es van produir la passada setmana al Parlament evidencien que els independentistes han perdut “el nord”. De fet, ha recomanat que mostrin el vídeo d’aquestes sessions als observadors internacionals que han portat perquè sentirien “vergonya” de com poden portar el seu Parlament a aquest estat d'”absoluta tirania”.