Maduro diu que hi ha hagut “desenes” de reunions amb l’oposició i que López ha participat en alguna d’elles

9

Publicat 18/09/2017 9:36:41CET

MADRID, 18 Set. (EUROPA PRESS) –

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha afirmat aquest diumenge que hi ha hagut “desenes” de reunions amb l’oposició des del 2016, i ha assegurat que en algunes d’elles hi ha participat el líder opositor Leopoldo López.

“Puc dir que han estat desenes, per no dir que han estat centenars de reunions amb l’oposició”, ha afirmat durant el seu programa ‘Los Domingos con Maduro’, on ha demanat a l’oposició que reconegui que “va haver-hi diàlegs”.

Així, ha indicat que el president de l’Assemblea Nacional, Julio Borges, el diputat Henry Ramos Allup i l’exgovernador de Zulia Manuel Rosales han acudit a almenys 30 d’aquestes reunions. López hi hauria participat en un nombre indeterminat.

López, detingut des del 2014, va ser condemnat a gairebé 14 anys per incitar a la violència en les revoltes contra Maduro d’aquell any. Al juliol va sortir de la presó i va ser posat sota arrest domiciliari.

Maduro ha apuntat que va haver-hi contactes per posposar l’Assemblea Nacional Constituent perquè hi participessin, si bé finalment no va haver-hi acord, i ha afegit que al juliol va haver-hi una altra trobada per “elaborar un document de convivència”. “De sobte va haver-hi la trucada telefònica d’una ambaixada i van dir que l’acord no anava”, ha dit.

El mandatari ha desvelat que va haver-hi una altra trobada l’1 d’agost, quan es va acordar que l’oposició participés en les eleccions regionals. “Ells van dir que hi participarien i va ser la primera vegada que compleixen la seva paraula i van inscriure els seus candidats per a les eleccions”, ha manifestat.

Per això, ha descrit com a “inaudit” que Borges “surti a negar que el Govern i l’oposició estan en negociacions”, afirmant que aquest fet és una veritat “que des del ‘chavisme’ s’assumeix”.

“Ningú no pot dir que és un error dialogar. Per això no estic traint ni negociant la revolució, perquè cal dialogar per aconseguir la pau i la coexistència pacífica”, ha argumentat.

Finalment, ha expressat el seu desig que el diàleg continuï el 27 de setembre, quan el Govern i l’oposició es reuniran a la República Dominicana, segons ha informat el diari veneçolà ‘El Universal’.

El Govern i l’oposició de Veneçuela van acordar dijous passat incloure Bolívia, Xile, Mèxic i Nicaragua en les tasques de mediació del procés de diàleg, segons va desvelar el mateix Medina.

L’acord va ser assolit després de dos dies de reunions entre les delegacions, procés en el qual també hi ha participat l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que duu a terme tasques de mediació en la crisi al país sud-americà.

Els governs de Mèxic i Xile s’han mostrat molt crítics amb el Govern de Nicolás Maduro en el marc de la crisi, mentre que Bolívia i Nicaragua han donat suport a Caracas.

Líders de l’oposició han recalcat que el viatge a la República Dominicana és per demanar un altre cop al Govern que atengui les demandes de respectar el vot i alliberar els presos polítics, tal com ha recollit l’agència britànica de notícies Reuters.

Veneçuela travessa una greu crisi política i econòmica amb recessió, elevada inflació, escassetat d’aliments i medicines i més de quatre mesos de protestes durant els quals han mort unes 120 persones.