Maza critica que molts catalans estan sent “adduïts” per la Generalitat

21

Actualitzat 15/09/2017 11:32:33 CET

Avisa que els alcaldes podrien incórrer en desobediència i malversació, quedant inhabilitats i “contaminant” tota la llista

MADRID, 15 Set. (EUROPA PRESS) –

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, ha criticat aquest divendres la Generalitat per “enganyar” sobre el marc legal del referèndum de l’1 d’octubre, volent convertir el delicte en legalitat, i ha lamentat que molts catalans estan sent “adduïts” per la Generalitat.

“S’està venent en Catalunya que aquests fets tenen certa cobertura legal, apel·lant als Drets Humans, la qual cosa és rotundament fals, estan enganyant quan diuen que hi ha un besllum legal”, ha assenyalat en una entrevista a Cope, recollida per Europa Press.

“Hi ha molts catalans que estan adduïts, els estan convencent que aquest és legal. Això és un delicte, és il·legal, i estan fora de la llei quan recolzin i votin en aquest referèndum, que jo confio sincerament que no se celebrarà”, ha afegit Maza.

ALCALDES PODRIEN SER INHABILITATS I CONTAMINAR LA LLISTA

I ha assegurat que la Justícia estudiarà si els alcaldes que promouen el referèndum de l’1 d’octubre incorren en algun delicte, apuntant al fet que podrien ser acusats de desobediència o de malversació de cabals públics. En aquest cas, els regidors s’enfrontarien a ser inhabilitats, no podent presentar-se en les properes eleccions i perjudicant la seva llista electoral.

Segons Maza es podria incórrer en un possible delicte de prevaricació, “ja que aquests fets (preparació del referèndum) comporten una gran despesa”, i explica que podria implicar penes de fins a vuit anys de presó.

Igualment, davant un cas de desobediència, adverteix que els alcaldes quedarien inhabilitats per als propers comicis i “contaminant” a tota la llista, que quedaria també inhabilitada.

JUDICIALITZACIÓ DEL PROBLEMA CATALÀ

Sobre les acusacions que la qüestió del referèndum s’està judicialitzant, ha recalcat que la Fiscalia està actuant enfront de la comissió de delictes. “No és que es judicialitzi, s’està donant la resposta legal”, ha argumentat. “Una altra cosa és que hi hagi diàleg polític, cosa que no em competeix”, ha afirmat Maza.

“El que em preocupa no són situacions polítiques sinó delictes. Aquí s’incorre en delictes molt greus i això han de saber-ho ben els ciutadans catalans”, ha resumit el fiscal general de l’Estat, per concloure dient que “no existeix dret a decidir fora de les lleis”.