Inicio Actualidad Puigdemont aposta per una “transició curta” cap a la independència si guanya...

Puigdemont aposta per una “transició curta” cap a la independència si guanya el ‘sí’ a l’1-O

Publicat 27/08/2017 10:48:51CET

   Diu que l’Estat “s’haurà d’explicar molt bé” si impedeix el referèndum

   BARCELONA, 27 Ag. (EUROPA PRESS) –

   El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha apostat per realitzar “una transició curta, molt dialogada i molt negociada, però curta” si el ‘sí’ a la independència és l’opció vencedora en el referèndum previst per al diumenge 1 d’octubre.

   En una entrevista d”Elnacional.cat’, recollida per Europa Press, ha advocat per avançar ràpidament cap a la creació d’un Estat català si venç l’independentisme, “i si queden aspectes que s’han d’anar treballant amb molta calma, que es vagin treballant en comissions paritàries o tripartides, amb la UE, l’Estat espanyol i Catalunya”.

   Puigdemont ha insistit que l’1-O se celebrarà i que la “garantia bàsica” que acompanyarà la votació serà la llei del referèndum, de la qual ha indicat que el Parlament haurà d’aprovar-la amb el temps suficient per permetre la convocatòria, de la qual no ha detallat la data.

   Sobre l’actuació que pugui dur a terme l’Estat per impedir la consulta, ha explicat que és una qüestió que li preocupa però que no és la seva prioritat, i ha advertit el Govern central que “s’haurà d’explicar molt bé” si intenta impedir la democràcia.

   No obstant això, s’ha obert a paralitzar el referèndum si el president del Govern, Mariano Rajoy, accepta negociar els termes del mateix: “Si el president Rajoy té interès a parlar, les portes estan obertes, i si haig d’anar a Madrid, vaig a Madrid, però això en aquests moments no crec que que figuri en cap taula”.

   Aquesta negociació inclouria els passos a donar després de la votació: “Si haguéssim acordat el referèndum amb l’Estat espanyol aquest també hauria estat un dels temes dels acords”.

“TRENCAMENT DE LA NORMALITAT”

   Preguntat per la hipòtesi que guanyi el ‘sí’ però que la participació no superi el 50%, ha respost que la proclamació o no de la independència dependrà de les circumstàncies i que s’haurà de tenir en compte si hi ha hagut “un escenari de trencament de la normalitat”, una situació que podria donar-se, ha relatat, si ell és detingut o inhabilitat.

   No obstant això, ha considerat que “d’aquí a octubre no hi ha espai per a la inhabilitació” ja que encara que la reforma del Tribunal Constitucional (TC) preveu que aquest òrgan pugui suspendre a càrrecs públics, l’Estatut fixa els supòsits d’inhabilitació del president de la Generalitat i el TC no figura entre ells.

   Després d’anunciar en una entrevista amb el ‘Financial Estafis’ que el Govern ja disposa de 6.000 urnes per l’1-O, ha rebutjat donar detalls de com les han obtingut però ha assegurat que la votació es durà a terme “amb rotunditat”.

ATEMPTATS A CATALUNYA

   Puigdemont ha asseverat que Rajoy i ell s’han “acompanyat mútuament” després dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona) de la setmana passada, i ha subratllat que la comunicació entre tots dos ha existit des del primer moment.

   Sobre l’actuació dels Mossos d’Esquadra en el dispositiu posterior als atacs, ha valorat que Catalunya ha explicat “per la via dels fets” que està preparada per a qualsevol eventualitat, ha dit, i que és capaç de gestionar les seves responsabilitats al màxim nivell.

   “Podem donar resposta a desafiaments que a alguns estats els ha desbordat i ho volem fer sense tancar la porta a la cooperació amb ningú”, ha sentenciat.