Inicio Actualidad Rajoy: “El referèndum no se celebrarà perquè liquida la voluntat de la...

Rajoy: “El referèndum no se celebrarà perquè liquida la voluntat de la majoria dels espanyols”

Actualitzat 16/09/2017 14:54:52 CET

Considera que seria “positiu” exportar una mica de “sentidiño gallec”

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 16 (EUROPA PRESS)

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dissabte a Santiago de Compostel·la que el referèndum de l’1 d’octubre convocat per la Generalitat de Catalunya “no se celebrarà” perquè, al seu judici, suposaria “la liquidació de la voluntat de la majoria dels espanyols”.

En concret, el titular de l’Executiu espanyol s’ha pronunciat d’aquesta manera després que aquest dissabte al matí el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, advertís el Govern central i al conjunt del sistema polític espanyol que “no subestimin la força del poble de Catalunya”.

Aquestes declaracions les ha realitzat en la recepció en el Palau de la Generalitat a centenars d’alcaldes investigats per haver signat decrets de compromís amb l’1-O.

“No entraré en polèmiques amb el senyor Puigdemont ni amb ningú”, ha manifestat Rajoy en ser preguntat pels mitjans de comunicació just abans de participar en l’homenatge celebrat a Santiago a l’expresident de la Xunta de Galícia Gerardo Fernández Albor.

No obstant això, ha remarcat que s’està davant un “moment important” perquè “alguns reflexionin i tornin a la racionalitat, al sentit comú i a la legalitat”.

I és que, ha continuat, el que va passar el 6 i el 7 de setembre en el Parlament va ser d'”una gravetat enorme” perquè, ha insistit, “es va liquidar la Constitució Espanyola, l’Estatut de Catalunya i es va establir una nova legalitat”, fet pel qual, ha assenyalat una vegada més, “no estan facultats” ni el Govern ni el Parlament català.

Per això, ha demanat que “es torni a la racionalitat i a la legalitat” perquè, ha recordat, “cap govern pot, de cap manera, acceptar el que està passant en aquests moments a Catalunya”.

COMPLIR LA LLEI

Preguntat directament per la recepció en el Palau de la Generalitat a centenars d’alcaldes investigats per haver signat decrets de compromís amb l’1-O, s’ha limitat a contestar que als regidors “se’ls demana només que compleixin la llei i que no col·laborin en la celebració d’un referèndum il·legal”: “És una cosa molt raonable”, ha defensat sobre este tema.

En aquesta mateixa línia, s’ha referit a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: “He vist que estava en aquesta reunió (en al·lusió a la recepció en el Palau de la Generalitat). La senyora Colau ha dit que ella no cedirà locals per a la celebració del referèndum. Per això, res a dir-li: mentre no els cedeixi no tenim res a apuntar”, ha raonat el titular del Govern.

No obstant això, considera que ella, “potser”, sí hauria de dir als alcaldes que recolzen el referèndum de l’1-O que facin el mateix que ella farà. I és que, ha subratllat, “tots”, inclòs ell mateix, estan “obligats a complir la llei”.

Amb tot, Rajoy ha llançat un missatge de tranquil·litat als catalans que “no comparteixen el que s’està fent” a Catalunya perquè, ha promès, l’Estat estarà “per garantir els seus drets”: “I ho farem”, ha afegit sobre este tema, per després assegurar-los que poden tenir “la total i absoluta certesa” que les coses “tornaran aviat a la seva llera”.

És més, li agradaria que tot tornés a la normalitat per “un acte voluntari dels qui estan donant aquest espectacle”.

Qüestionat per l’advertiment del Govern sobre que l’Estat pretén aplicar l’article 155 de la Constitució “per la porta de darrere” amb l’acord anunciat aquest divendres pel ministre d’Hisenda, Rajoy s’ha limitat a dir que no entrarà en el que “pot succeir en el futur”: “El referèndum no se celebrarà perquè és la liquidació de la voluntat majoritària dels espanyols”.

DEMANA “SENTIDIÑO”

Però a més, en el seu discurs durant l’homenatge d’Albor, el president del Govern ha apel·lat al “sentidiño”, ja que sosté que “seria positiu exportar-ho”, en clara al·lusió a la situació catalana: “Quan un es posa en contra de la legalitat i la racionalitat ha de pensar, sobretot si ho fa a la brava, que cap bé pot produir amb la seva situació”.

En canvi, ha prosseguit, “si un és capaç de rectificar, tot el bé es pot produir per a ell i pels altres”: “Crec que que això és el sentidiño”, ha resolt.