Turull: “Si algú vol insinuar que es podria haver evitat, que tingui el coratge de dir-ho”

7
Actualitzat 01/09/2017 14:55:53 CET

Erkoreka expressa el suport del Govern basc als Mossos, que “difícilment podrien haver-ho fet millor”

BILBAO, 1 Set. (EUROPA PRESS) –

El portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha assegurat que “l’absoluta majoria” dels ciutadans catalans estan “perplexs” davant “la campanya d’intent de desprestigi” cap als Mossos d’Esquadra, després de la seva actuació després els atemptats de Barcelona i Cambrils. “Si algú el que vol insinuar és que l’atemptat es podria haver evitat, que tingui el coratge de dir-ho”, ha manifestat.

El portaveu de l’Executiu català s’ha pronunciat d’aquesta manera en declaracions als mitjans a Bilbao, minuts abans de mantenir una reunió amb el portaveu del Govern basc i conseller basc de Gobernança Pública i Autogovern, Josu Erkoreka.

Turull ha rebutjat pronunciar-se sobre les diferents informacions periodístiques relatives al suposat avís d’una amenaça terrorista en La Rambla per part de la intel·ligència americana als Mossos. “No anem a entrar més en aquesta campanya d’intent de desprestigi cap als Mossos”, ha reiterat el portaveu del Govern, que ha assenyalat que el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ja van donar explicacions “molt clares” sobre aquest tema aquest passat dijous.

“Són les que hi ha. Si algú el que vol és insinuar que aquest atemptat es podria haver evitat, que tingui el coratge de dir-ho”, ha manifestat.

El portaveu català ha assegurat que no només el Govern al que representa, sinó “l’absoluta majoria” dels catalans, estan “perplexs” pel fet que, “després de l’actuació que va haver-hi per part dels Mossos d’Esquadra, que en pocs països s’ha donat, que en cinc dies es pogués desactivar aquella cèl·lula, hi hagi aquesta campanya d’intent de desprestigi”.

“Gent que publica coses després diu ‘no, aquest document no ho hem rebut, sinó que ho hem fet nosaltres, ho hem mig traduït’, i apareix un altre document que ja no cita els Mossos… Estem perplexs. No anem a entrar més. Queda molt clara quin és l’actuació tant de prevenció dels Mossos, que és molt important, com la qual van fer després dels atemptats”, ha afegit.

Turull ha considerat “inaudit” que “els mateixos que ens neguen, o no ens deixen entrar en l’Europol, parlen com si cada dia estiguéssim en contacte amb la CIA”.

Així mateix, ha indicat que “avisos de possibles actuacions les hi ha centenars cada dia per part de ciutadans, de gent estudiosa, etc” i “es mira i s’avalua”, de manera que “si no es dóna crèdit, no es dóna”.

Preguntat sobre qui pot estar darrere d’aquesta campanya que, al seu parer, existeix contra els Mossos, ha assenyalat que hi ha “interessos mediàtics i polítics, que no donen la cara”.

Segons ha indicat, “normalment no és gent que es present davant dels ciutadans, però que existeix”. “D’un temps per aquí, tot ha estat informació amb l’intent de posar en qüestió l’actuació dels Mossos”, ha reiterat.

En la seva opinió, aquesta situació és “bastant lamentable”. Segons ha indicat, quan en les reunions dels comitès de crisis després dels atemptats s’ha “vist que tot ha funcionat, que s’ha coordinat, que ha funcionat molt bé, amb els diferents cossos de seguretat de l’Estat, amb el mateix Govern central, fora de la reunió no entens que pugui haver-hi gent que vulgui posar en valor desprestigiar aquest tipus d’actuació quan podríem exhibir a tothom una bona actuació”.

En aquesta línia, ha apuntat que, amb independència de “les discussions polítiques que tenim entre governs en tema de seguretat, en la gestió dels atemptats no hi havia retrets del Govern de l’Estat a la Generalitat, ni de la Generalitat cap al Govern de l’Estat” en aquestes reunions de crisis.

“És una llàstima que, havent funcionat ben això, ara s’hagi instal·lat aquesta campanya de retrets, de documents absolutament dubtosos i de gent que està opinant sense conèixer exactament la dinàmica de coordinació entre els diferents cossos i forces de seguretat”, ha afirmat.

EL SUPORT DEL GOVERN BASC

Per la seva banda, el portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha expressat el “suport més sincer i entusiasta” de l’Executiu d’Euskadi als Mossos per la seva “professionalitat i bon fer que han acreditat, entre unes altres, en la crisi dels atemptats”. “Difícilment podria haver-se fet millor”, ha considerat.

El conseller Jordi Turull ha agraït, per la seva banda, la presència tant del Govern d’Euskadi com de l’Ertzaintza en la manifestació que va recórrer els carrers de Barcelona el passat dia 26.