Vila lidera la batalla jurídica del Govern contra Arran

El conseller d’ Empresa, Santi Vila, ha assumit el lideratge del Govern en l’enfrontament polític, i també de caràcter jurídic, que la Generalitat afrontarà contra Arran, la branca juvenil de la CUP que ha decidit emprendre una campanya contra el turisme que inclou fets violents com l’assalt, dijous passat, a un bus turístic als voltants del Camp Nou. En aquest moment, Vila està esperant que el cas obert a partir de la denúncia presentada dilluns per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) sigui assignat a un jutjat per personar-se en la causa, una cosa que també ha anunciat l’Ajuntament per mitjà del seu alcalde accidental, el socialista Jaume Collboni.

L’actuació de la Generalitat contra el satèl·lit de la CUP –formació aliada del Govern en el procés independentista– es fonamenta en diversos preceptes de la llei 13/2002 de Turisme de Catalunya. Concretament, l’article 3, en l’apartat C, assenyala que les administracions turístiques –en aquest cas la Generalitat– han de “protegir els usuaris turístics i garantir-los el millor tractament possible respecte a la informació i els serveis que reben i a la defensa dels seus drets i interessos com a usuaris”. Així mateix, l’article 30, referent als drets dels usuaris turístics, estableix en l’apartat D que aquests han de “tenir garantida la seva seguretat i la dels seus béns en els establiments i els serveis que utilitzin”.

Tanmateix, l’amenaça que el pes de la llei caigui sobre ells no sembla atemorir els integrants d’ Arran, i ja no només a Barcelona. El debat sobre la massificació turística que plana sobre les Balears ha donat ales a aquesta formació, que a l’arxipèlag tenia una presència pràcticament residual. L’organització juvenil de la CUP, que fins ara havia limitat gairebé exclusivament les seves aparicions al moviment independentista, ha irromput en una contesa que cada vegada agafa més força i atreu a més partidaris de posar límit a l’arribada massiva de turistes. En aquest context, la branca balear d’ Arran ha decidit participar de ple en la campanya en contra de l’anomenada “ turistificació”. A través de les xarxes socials, ha anunciat que aprofitarà l’agost per desenvolupar una sèrie d’accions reivindicatives. Tot això quan les illes afronten un estiu que farà miques tots els rècords històrics d’ocupació turística.

De moment, Arran ja ha reivindicat una sonada protesta al port de Palma. Tot i que l’acció va tenir lloc fa poc més d’una setmana, no ha estat fins ara que el col·lectiu se n’ha atribuït l’autoria mitjançant la publicació a internet d’una gravació. El vídeo mostra com un grup d’activistes intimida els turistes d’un restaurant del moll Vell de Palma. Els clients, majoritàriament estrangers, van ser sorpresos amb el llançament de confeti. Paral·lelament es van desplegar pancartes mentre la zona quedava coberta per una intensa fumarada provinent d’una bengala. La protesta anava acompanyada de missatges en contra del turisme. “ Tourism kills Mallorca (el turisme mata Mallorca)” i “Aquí s’està lliurant la lluita de classes” van ser algunes de les consignes. Una advertència que també recullen les xarxes socials, on el col·lectiu adverteix de les seves futures accions: “Paralitzar el turisme massiu que destrueix Mallorca i que condemna la classe treballadora dels Països Catalans a la misèria”.

Fa dos anys Arran es va afegir a la campanya per impedir l’ampliació del Molinar, un petit port d’abric que pretenia ampliar les instal·lacions per allotjar iots de gran eslora. També va participar en la Marxa Jove, una caminada per Mallorca per denunciar l’expansió urbanística. Arran sí que ha aconseguit comptades vegades acaparar cert protagonisme me­diàtic. L’últim cop va ser quan dos membres del col·lectiu van ser detinguts després de cremar el ­desembre passat unes fotografies del rei Felip VI. Tots dos es van ­declarar en rebel·lia i no van ­presentar-se al jutjat. Després van ser detinguts i traslladats a l’ Au­diència Nacional. Després de prestar declaració van ser posats en llibertat.

Loading...