El coronel de la Guardia Civil Pérez de los Cobos assumirà la coordinació dels Mossos per impedir el referèndum

32

Publicat 23/09/2017 14:17:59CET

MADRID, 23 Set. (EUROPA PRESS) –

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, alt càrrec del Ministeri de l’Interior, assumirà per mandat del fiscal superior de Catalunya la coordinació dels Mossos d’Esquadra en les actuacions relacionades amb el referèndum de l’1 d’octubre suspès pel Tribunal Constitucional, han confirmat a Europa Press fonts del Ministeri de l’Interior.

El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha convocat aquest dissabte al matí als comandaments policials a una nova reunió en la qual ha demanat que el Ministeri d’Interior assumeixi la coordinació dels Mossos d’Esquadra perquè, juntament amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, mantinguin l’ordre públic i evitin la comissió de delictes relacionats amb l’organització de l’1-O.

Aquesta ordre no suposa assumir cap competència exclusiva dels Mossos, segons han explicat a Europa Press fonts del Ministeri de l’Interior, que van recordar que després dels atemptats de Catalunya del passat mes d’agost es va prendre una decisió semblant per coordinar les investigacions.

El fiscal ha convocat als responsables dels tres cossos policials a qui va remetre el passat 8 de setembre, després de l’aprovació pel Parlament de les anomenades ‘lleis de desconnexió’, la instrucció 2/2017 perquè en auxili judicial impedissin el referèndum.

Al no desconvocar-se el referèndum suspès pel Tribunal Constitucional i després de l’escalada de tensió per les protestes convocades per organitzacions independentistes, el fiscal ha sol·licitat un reforç de la presència policial, encarregant la seva coordinació a la Secretària d’Estat de Seguretat; qui assumeix aquesta coordinació és el coronel Pérez de los Cobos, cap de Gabinet de Coordinació i Estudis del Ministeri de l’Interior.

Fonts d’Interior han precisat que la seva funció no és la d’exercir de comandament únic, ja que els Mossos, la Policia i la Guàrdia Civil mantenen les seves prefectures, encara que coordinades pel coronel Pérez de los Cobos en aquelles actuacions que s’hagin d’adoptar d’ara endavant per frenar el referèndum de l’1 d’octubre.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va enviar aquest divendres una carta al conseller de l’Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, en la qual li informava del reforç policial per “recolzar als Mossos d’Esquadra en el manteniment de l’ordre”, aplicant per a això l’article 38.2 de la Llei Orgànica 2/1986 de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

El conseller Forn va alertar que el Govern vol dur a terme una “intervenció directa” dels Mossos a través de l’article 46 de la Llei 2/1986, que el ministre de l’Interior no cita en la seva carta del divendres.