Inicio Cataluña El Govern espanyol avisa Puigdemont: “Ningú reconeixerà una secessió unilateral a Espanya”

El Govern espanyol avisa Puigdemont: “Ningú reconeixerà una secessió unilateral a Espanya”

Publicat 26/09/2017 11:24:03CET

Davant la possible detenció de Puigdemont, Méndez de Vigo diu que és el fiscal el que ha de “prendre aquesta decisió o no”

MADRID, 26 Set. (EUROPA PRESS) –

El portaveu del Govern i ministre d’Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest dimarts que si a Catalunya es produeix una declaració unilateral d’independència “no tindrà efecte de cap tipus” perquè necessitaria un reconeixement internacional i “ningú reconeixerà una secessió unilateral a Espanya”. A més, ha llançat un missatge de “tranquil·litat” perquè a Europa “tothom entén molt bé que s’apliqui la força de la democràcia” davant “un secessionisme que vulnera les més elementals llibertats democràtiques”.

“Perquè es reconegui un Estat com a independent han de reconèixer-te Nacions Unides i la Unió Europea. Ningú va a reconèixer-los”, ha declarat Méndez de Vigo en una entrevista en Telecinco, que ha recollit Europa Press. De fet, ha assenyalat que diferents mandataris europeus i internacionals “ho estan dient tots els dies”.

El ministre ha indicat que el “front diplomàtic està unit, estable i sòlid” i ha rebutjat que s’hagi “esquerdat” davant els missatges de l’independentisme. De fet, ha indicat que ell mateix va viatjar fa una setmana a Brussel·les per veure’s amb corresponsals estrangers, als quals ha “explicat les coses”.

A EUROPA “NO LI INTERESSA GENS NI MICA”

En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que no hi haurà “cap trencament perquè a Europa no li interessa una secessió” a Espanya ni des del punt de vista legal ni davant la possibilitat que en diferents Estats membres comencin a sorgir “moviments d’autodeterminació”. “A Europa no li interessa gens ni mica perquè juga a la vertebració i la unitat i això és un efecte de disgregació”, ha advertit.

Després d’assegurar que no se celebrarà un referèndum, que a més no compleix “cap garantia jurídica” per dur-ho a terme, el ministre ha recordat com fa poc el propi Puigdemont es va oposar al fet que hi hagués referèndum d’autodeterminació a Kurdistan o el Sàhara, cosa que, segons ha dit, reflecteix “com hi ha diferents vares de mesurar”. És més, ha recordat que en les eleccions catalanes de 2014 el llavors president Artur Mas va ordenar als Mossos retirar les urnes que s’havien col·locat un centenar d’alcaldes per exercir el dret a decidir perquè “era il·legal”.

Davant la possibilitat que es pugui detenir Puigdemont, el portaveu del Govern espanyol ha assenyalat que és el fiscal general de l’Estat el que ha de “prendre aquesta decisió o no” i ha agregat, davant les mesures que s’han pres fins ara, que formen part d’una “situació absolutament legal, prevista en l’Estat de Dret”.

NO ES PODEN CANVIAR LES COSES “A LES BRAVES”

En ser preguntat per unes declaracions de Puigdemont en una televisió francesa parlant de començar un camí, Méndez de Vigo ha recalcat que una declaració unilateral d’independència “no és un camí” sinó que és “un punt i apart”. A més, ha recordat que no pot gestionar res amb la UE perquè “per a això li haurien de reconèixer”

“El Tractat de Lisboa diu clarament que l’organització territorial és competència exclusiva de l’Estat i la UE no pot entrar a negociar res que és exclusiva de l’Estat signatari dels tractats, que és Espanya. Tot aquest pêle-mêle, per utilitzar l’expressió francesa, en el qual està el senyor Puigdemont, al final el que revela és que no té les idees gens clares, excepte una idea que és la que diu sempre: referèndum sí o sí”, ha asseverat.

Davant una possible declaració unilateral d’independència, Méndez de Vigo ha cridat a la tranquil·litat i ha afegit que en aquest cas utilitzarà els instruments amb els quals ha treballat des del primer moment, “la força de la llei”.

En ser preguntat si recorrerà el Govern espanyol a l’article 155 de la Constitució i llevarà la potestat per fer eleccions, s’ha limitat a dir que Rajoy ja va dir que usaria “tota la força de la llei”.

El portaveu del Govern espanyol ha recalcat que les lleis es poden canviar a través del consens, “no unilateralment a les braves”. “És el que entenen els nostres socis europeus, que les coses cal fer-les segons els procediments, no a les braves”, ha emfatitzat.

PAPER DEL REI I OFERIMENT DEL PNB

A més, ha elogiat el paper de Felip VI en aquesta situació, amb manifestacions “inequívoques” i una “actitud digna d’elogi”. “El Rei fa moltes coses cap a fora i farà unes altres cap a dintre. Però les que fa cap a dintre, han de quedar aquí”, ha dit, al mateix temps que ha qualificat de “impecables” les últimes declaracions del Rei Emèrit Joan Carles assegurant que és imprescindible el consens per a l’estabilitat.

També ha saludat que els nacionalistes bascos s’ofereixin com a mediadors davant la situació oberta a Catalunya. Al seu judici, “tots els que de bona fe vulguin contribuir a cercar consensos, són benvinguts”, ja que, en el diàleg “amb mà estesa i sense data de caducitat” que planteja l’Executiu “han de participar tots els grups polítics”. “Benvinguts tots els que vulguin fer-ho”, ha postil·lat.

És més, ha dit que en el cas del PNB té “més interès i importància” perquè l’any 2000 ja va haver-hi “un intent” al País Basc amb l’anomenat ‘pla Ibarretxe’ que es “va subjectar a tot moment a la legalitat”, per la qual cosa “tenen experiència en el que signifiquen aquestes coses”. Dit això, ha saludat les paraules del lehendakari, Iñigo Urkullu, assenyalant que els referendums que no estan acordats no poden tenir valor.

ARTUR MAS “NO POT DESENTENDRE’S”

Davant el fet que el Tribunal de Comptes hagi sol·licitat 5,2 milions d’euros a l’expresident Artur Mas per la consulta del 9-N, Méndez de Vigo ha indicat que “un no pot desentendre’s de les seves responsabilitats” i ha assenyalat que el Govern espanyol ha dit des del primer moment que ni un euro dels catalans pot destinar-se a un referèndum “il·legal”. “Per tant, si fan alguna cosa il·legal, seran els responsables els que hagin de cobrir amb això. I això és completament normal”, ha apuntat.

Méndez de Vigo ha cridat la cautela i la concòrdia de tots” en aquest moment “difícil i complicat” perquè “el més important és la convivència i seguir mantenint les relacions d’amistat i familiars. “El Govern espanyol sempre ha estat obert al diàleg, però dins de la llei”, ha recalcat, per mostrar-se convençut que la força de la democràcia “és la que acaba sempre imposant-se”

CARTA ALS DIRECTORS DE COL·LEGIS

Per impedir que el dia 1 s’obrin col·legis, el ministre ha explicat que els directors dels col·legis han rebut una carta, a través del delegat del Govern espanyol, en la qual se’ls explica que no tenen “obligació” d'”obeir una ordre il·legal” perquè el referèndum “és il·legal”. “Saben que no han de prestar els col·legis per a un acte il·legal, estan avisats d’això. I saben que no estan obligats a fer-ho i que la llei els empara”, ha dit, per agregar que en cas contrari hauran d'”atenir-se a les conseqüències”.