La baronessa necessita (més) ‘cash’

Sembla que hi ha consens en el fet que fer-se ric no és gens fàcil, però el que la majoria dels mortals no sabia fins que se’ls va revelar fa algun temps la baronessa Carmen Thyssen – Tita Cervera per als amics i la premsa cardíaca (del cor)– és que “ser ric sempre és ­difícil”.

L’exmiss i exactriu barcelonina, de 74 anys, és propietària d’unes quantes cases luxoses per al seu ús personal –i altres béns immobles per llogar– i té una col·lecció personal d’art integrada per “aproximadament 1.400 obres de primera escala”, explicava la setmana passada a Hola!. Però l’exdona –la cinquena en els dos casos– de l’actor dels Estats Units Lex Barker i de l’empresari i baró alemany Hans Heinrich Àgost Gábor Tasso Freiherr von Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva ( Heini per a ella), un dels col·leccionistes d’art més importants que hi ha hagut al món , sol recordar de tant en tant que, en efecte, ella té un ampli patrimoni, però que sovint va justa de cash, de líquid, d’efectiu, per fer front a les moltes despeses que això li genera. I és que segons algunes fonts té 87 persones al seu servei i al seu fill Borja Thyssen li té assignada una pensió anual d’uns dos milions i mig d’euros.

Així les coses, de vegades la baronessa es val del seu fons d’armari i ven alguna casa, joia o obra d’art. Això és el que ha passat ara amb tres de les seves escultures d’art indi històric (com es pot veure, té gustos eclèctics i la seva col·lecció no es limita només als quadres, per molt que siguin majoria), que van sortir a subhasta aquest dimecres a Christie’s de Nova York. Dues de les escultures no es van arribar a vendre, però la tercera va donar la campanada i es va erigir en l’estrella de subhasta, dedicada a l’art asiàtic. L’obra, una figura de bronze de buda creada al Nepal al segle ­XIII, de mig metre d’ alçària, tenia un preu estimat d’entre 600.000 i 800.000 dòlars (entre 504.000 i 673.000 euros), però va acabar assolint un preu de martell de 3,2 milions de dòlars (2,6 milions d’euros), i 3,8 milions amb comissions.

Gran col·leccionista
Gran col·leccionista
(Pere Duran / NORD MEDIA)

La figura de buda havia estat qualificada pels experts de Christie’s com “el cim de la sofisticació” en l’art en bronze antic del Nepal, especialment per la mida de la peça i pel seu perfecte estat de conservació. “És una obra rara que té la puresa de la forma i una dolçor que captura l’essència del Nepal”, segons l’especialista d’art asiàtic de Christie’s Leiko Coyle.

Les obres de Carmen Cervera que van quedar sense vendre són una escultura en pedra negra del déu hindú Xiva i de la seva esposa Parvati, confeccionada al nord-est de l’ Índia al voltant del segle IX i que tenia un preu estimat d’entre 100.000 i 150.000 dòlars, i una figura de bronze del poeta sant Sambandar feta al sud de l’ Índia a finals del segle XV o començaments del XVI, amb un preu estimat d’entre 600.000 i 800.000 dòlars.

En la mateixa línia d’aconseguir cash, la baronessa va anunciar fa uns mesos que tenia intenció de posar a la venda una de les joies del grup d’obres de la seva col·lecció personal –unes 400, valorades en uns 800 milions d’euros– que formen part del Museu Thyssen de Madrid, Cavalls de curses en un paisatge, d’Edgar Degas, i que ja tenia ofertes per ella. “No tinc beneficis per enlloc”, va argumentar llavors sobre la possible venda, que ha estat vista com una manera de pressionar el Govern perquè accepti les seves condicions per mantenir la col·lecció a Madrid, un assumpte que negocia des de fa anys després que es complís el termini de cessió que es va pactar inicialment. Pel que sembla Cervera busca una línia d’efectiu sostinguda: que el Govern li pagui una quota anual per la col·lecció, amb opció prioritària de compra en el ­futur.

Sobre la possibilitat de vendre més quadres dels que té dipositats al Thyssen (el 2012 ja va vendre una altra joia, l’oli La resclosa, de John Constable, per 28 milions) ha dit amb irritació: “Com que no em permetran vendre els meus quadres? Si són meus! Quan alguna cosa és teva pots fer-ne el que vulguis”. Esclar que no serà per quadres. Amb la seva col·lecció també s’ha creat un museu a Màlaga, un altre a Andorra i en un parell d’anys n’inaugurarà un altre a Sant Feliu de Guíxols dedicat a pintura catalana dels segles XIX i XX.

Loading...